Sejarah Kesultanan Sulu Yang Sebenar

Sejarah Kesultanan Sulu Yang Sebenar Youtube

Sejarah Kesultanan Sulu Yang Sebenar Youtube

Daripada , ensiklopedia bebas. kesultanan sulu adalah sebuah kerajaan muslim yang suatu masa dahulu pernah menguasai laut sulu di filipina selatan. kerajaan ini didirikan pada tahun 1450. ketika zaman kegemilangannya, negeri ini telah meluaskan sempadannya dari mindanao sehingga ke bahagian timur sabah . Perbezaan adalah penting dan akan memberi kesan pada tahun 1899 di wilayah sepanyol ceeded ke as (triti dan lain lain kisah antarabangsa amerika syarikat, disunting oleh hunter miller, vol 4, 1836 1846, ms 355; juga sejarah sulu oleh najeeb saleeby, pp.124 129) perjanjian ini dibuat jolo jenis naungan sepanyol (muslim di filipina, cesar majul, ms 299) sambil mengekalkan banyak autonomi. Namun apa yang pasti, jika beliau berjaya memerdekakan kembali kesultanan sulu darul jambangan (bukannya sibuk menuntut sabah dan elaun wang pajakan sebagaimana sesetengah individu yang mendakwa diri sendiri sebagai ‘sultan sulu’), tiada keraguan lagi beliaulah yang akan ditabalkan secara rasmi kelak sebagai sultan sulu. Sejarah kesultanan sulu yang sebenar. Masa ni kesultanan sulu berkuasa di sulu sahaja.di borneo,sultan brunei berkuasa.tapi brunei ni menghadapi macam macam masalah sebab borneo ni luas sangat.satu lagi mereka terpaksa menghadapi penentangan suku suku tempatan macam dayak,iban dan sebagainya.ada kawasan yang mereka berjaya tundukkan,ada kawasan yang kejap ok kejap memberontak.macam.

Sejarah Melaka Yang Sebenar Darrelltrx

Sejarah Melaka Yang Sebenar Darrelltrx

4) sultan muhammad mahakuttah kiram (1974 1980): beliau merupakan putera sulung melalui isteri kedua kepada sultan esmail kiram i. beliau dilantik sebagai sultan sulu selepas kematian sultan esmail kiram i kerana datu pujungan, yang ketika itu merupakan raja muda (setaraf putera mahkota), melarikan diri ke sabah akibat kekacauan yang berlaku di. Individu yang membuat tuntutan ini termasuklah mereka yang sebenarnya langsung tiada kaitan dengan institusi kesultanan sulu ini (sekadar menyamar). sebenarnya selepas kemangkatan baginda, takhta sewajarnya dikembalikan semula kepada keluarga pewaris kedua iaitu keluarga maharajah adinda. Kecelaruan mengenai pewaris sebenar yang berhak ke atas takhta kesultanan sulu bermula dengan kemangkatan sultan jamalul kiram ii pada 1936, sultan sulu terakhir yang berdaulat tetapi malangnya tidak mewariskan sebarang zuriat.

Sejarah Kesultanan Sulu Yang Sebenar

sejarah kesultanan sulu yang sebenar program live yang berlangsung di page fb khalid [email protected] maarif pada setiap hari selasa malam. full video boleh tonton assalamulaikum wr wb . hai sobat sanak semuanya, di video kali ini banjar al kisah mengulas cerita sejarah kulan banjar atau sabah merupakan wilayah kesultanan brunei sejak abad ke 14. selepas tamatnya perang saudara brunei pada tahun 1673, sejarahbangsakita #sejarahsultansulu #sejarahtarsilasulu assalahmualaikum selamat malam sejarahbangsakita #viralvideo #sejarahfilipina #sejarahsulu assalahmualaikum bersua lagi dalam bantu kami dengan menjadi ahli "membership" aphd channel sejarahbangsakita #sejarahfilipina #sejarahsulumaguindanao assalahmualaikum salam satu selamat datang di info komando channel, kami menyajikan informasi berupa kumpulan kejadian dan fakta di balik peristiwa

Related image with sejarah kesultanan sulu yang sebenar

Related image with sejarah kesultanan sulu yang sebenar