Hias Hantaran Tepak Sirih

Diy Cara Hias Sirih Junjung Untuk Jadi Hantaran Pesona Pengantin

Diy Cara Hias Sirih Junjung Untuk Jadi Hantaran Pesona Pengantin

Oct 30, 2014 this pin was discovered by syafinazhassan sya. discover (and save!) your own pins on pinterest. Kek hantaran tepak ni sye bakar, dan hias sendiri malam sebelum nikah tadi, tak berapa menjadi tepaknya.” rata rata warganet memberi komen gubahan tersebut sangat cantik dan kreatif. moga perkongsian kali ini memberi manfaat dan idea untuk korang yang membuat persiapan perkahwinan. Jul 16, 2017 explore shea's board "tepak sirih junjung" on pinterest. see more ideas about wedding, wedding gifts, gift tray. Tepak sireh jika digunakan pada zaman sekarang adalah hanya sebagai pelengkap hantaran dan tidak lagi melambangkan peminangan diterima atau ditolak. namun, kehadirannya sebagai menjunjung adat amatlah manis, tertib dan beradab sebagai lambang menghormati keluarga pihak perempuan di samping menyampaikan hajat yang dibawa. Contohnya,jika pihak perempuan beri hantaran sebyk 9 dulang, pihak lelaki beri hantaran sebyk 7 dulang. jika 11dulang, lelaki 9 dulang dan begitulah seterusnya. antara barang2 hantaran yg wajib or perlu ada ialah sirih junjung, cincin, buah buahan dan manisan seperti kek, coklat and cupcake. jika diikutkan adat perak,perlu ada tepak sirih.

Diy Cara Hias Sirih Junjung Untuk Jadi Hantaran Pesona Pengantin

Diy Cara Hias Sirih Junjung Untuk Jadi Hantaran Pesona Pengantin

Dalam adat ini, hantaran tepak sirih merupakan satu bingkisan utama, penuh paling bermakna dari bingkisan bingkisan lain yang dipersembahkan oleh pihak lelaki kepada pihak perempuan. daun sirih terpilih ini akan digubah dan disusun indah beserta kelengkapannya sekali. Kalau ikut adat tradisional melayu, dalam upacara merisik atau meminang, diorang selalu akan gunakan tepak sirih sebagai pembuka kata dan sirih junjung sebagai hantaran. maksud sirih junjung kat sini adalah ia melambangkan kasih sayang bertingkat tingkat yang dibawa oleh rombongan peminang pengantin. sirih junjung. Lazimnya hiasan dulang akan merangkumi tepak sirih tradisional, bunga paha, bunga telur, dan hiasan bunga segar. konsep perkahwinan inggeris warna yang sesuai adalah warna warna pastel seperti putih, biru, kuning, merah jambu, dan hijau.

Perajin Hias Sirih Pengantin Di Aceh

Perajin Hias Sirih Pengantin Di Aceh

Hias Hantaran Tepak Sirih

alhamdulillah, akhirnya kesampaian juga buat tutorial menghias kotak hantaran seserahannya. semoga bermanfaat happy watching hantaran simple tapi gubahancaracaramengisitepaksirih #caracaramengisitepaksirih #tepaksirih #gubahntepaksirih #gubahantepaksirihsimplemudah2019 adat peminangan tradisional melayu. know what is "tepak sirih", its history and importance in malay culture especially in wedding ceremony don't miss it! watch the video to learn more tips, skills klik subscribe untuk simpan (future reference). tutorial sirih junjung 1 youtu.be aykvl0fsvew tutorial sirih junjung 2 youtu.be tu gdymoxl0 tepak sirih khas digunakan sebagai alat adat istiadat budaya melayu, untuk upacara upacara resmi, maupun acara pernikahan. tepak sirih ini tidak bisa klik subscribe untuk simpan (future reference). tutorial sirih junjung 1 youtu.be aykvl0fsvew tutorial sirih junjung 2 youtu.be tu gdymoxl0 tutorial #sirehjunjung #gubahan. video ni mmembantu mereka yang ingin membuat gubahan sireh junjung untuk hantaran perkahwinan sesuai untuk mereka yang newbie atau ingin membuat klik subscribe untuk simpan (future reference). tutorial sirih junjung 1 youtu.be aykvl0fsvew tutorial sirih junjung 3 youtu.be wlz3ljju2o4 cara membuat isian tepak sirih melayu medan assalamualaikum warahmatullahi klik subscribe untuk simpan (future reference). tutorial sirih junjung 2 youtu.be tu gdymoxl0 tutorial sirih junjung 3 youtu.be wlz3ljju2o4

Related image with hias hantaran tepak sirih

Related image with hias hantaran tepak sirih