Gubahan Cara Cara Mengisi Tepak Sirih

Contoh Gubahan Hantaran Tepak Sirih Urasmi

Contoh Gubahan Hantaran Tepak Sirih Urasmi

Dalam tepak sirih. dulang tepak sirih ini dibahagikan kepada dua bahagian, di bahagian atas disusun empat cembul mengikut susunan iaitu pinang, kapur, gambir dan tembakau. di bahagian bawah pula disusun cengkeh, sirih dan kacip. begitu juga dengan tepak sirih yang berbentuk bulat, cembul akan disusun keliling di dalamnya mengikut aturannya. Tepak sirih khas digunakan sebagai alat adat istiadat budaya melayu, untuk upacara upacara resmi, maupun acara pernikahan. tepak sirih ini tidak bisa diguna. Tepak sireh diperbuat dari kayu berbentuk bujur empat segi atau segiempat tepat,mempunyai dua lapisan dibahagian bawah dan atas.ianya dihias indah dengan sulaman tekad benang emas di atas kain baldu pelbagai warna sebagai balutan disekeliling kotak kayu ini.didalam lapisan atas tepak sireh ini mengandungi lima butir cembul untuk mengisi bahan bahan lazim seperti gambir,kapur sireh,cengkih. Tepak sirih boleh diperbuat dari pelbagai bahan, ada yang dibuat dari kayu yang baik, ada yang dibuat dari logam besi ringan mahu pun tembaga, malah ada yang diperbuat dengan menggunakan emas tulin. tepak sirih juga dikenali dengan nama lain, puan. tentu ramai pembaca masih ingat lirik, “sirih di dalam puan” dalam sebuah lagu lama. Barang hantaran merisik. kami pada mulanya tak bercadang memberi hantaran sebab keluarga zcat hanya datang untuk merisik. tapi dia hendak mebawa tepak sirih dan cincin. kemudian mengikut kata mama dia hendak membawa manisan. setelah berbincang akhirnya aku dan zcat akan bertukar hantaran 5 berbalas 7.

Contoh Gubahan Sireh Junjung

Contoh Gubahan Sireh Junjung

Cara membungkus tepak sireh bagi setiap luak adalah berbeza. di sini saya menunjukkan bagaimana membungkus dan rupa bentuk lipatan tepak sireh yang digunakan oleh masyarakat di luak rembau. bilangan kain yang digunakan untuk membungkus menggambarkan kedudukan ataupun siapakah yang diwakili oleh tepak tersebut. Ekor sirih yang terlihat dianggap kurang sopan dan tidak menghormati tamu. tepak sirih yang sudah lengkap dihias dengan bunga dan diberi alas kain songket. tepak sirih seperti ini disebut tepak sirih adat. 3. kelengkapan tepak sirih komponen yang melengkapi tepak sirih terdiri atas combol, bekas sirih, kacip, gobek, celepa, ketur, dan bujam epok. Tepak sirih mini. cantik juga tepak sirih mini yang diperbuat dari tanah liat ni! buku nota batik. boleh tahan cantik, sekurang kurangnya ia boleh digunakan dan bukan untuk disimpan sebagai hiasan semata mata. sumber: pinterest. bakul siah berisi dodol. molek sebagai ole ole berkonsepkan tradisi.

Sentuhan Zana Hantaran Silver White

Sentuhan Zana Hantaran Silver White

Gubahan Cara Cara Mengisi Tepak Sirih

gubahancaracaramengisitepaksirih #caracaramengisitepaksirih #tepaksirih #gubahntepaksirih #gubahantepaksirihsimplemudah2019 tepak sirih khas digunakan sebagai alat adat istiadat budaya melayu, untuk upacara upacara resmi, maupun acara pernikahan. tepak sirih ini tidak bisa cara membuat isian tepak sirih melayu medan assalamualaikum warahmatullahi adat peminangan tradisional melayu. klik subscribe untuk simpan (future reference). tutorial sirih junjung 1 youtu.be aykvl0fsvew tutorial sirih junjung 2 youtu.be tu gdymoxl0 klik subscribe untuk simpan (future reference). tutorial sirih junjung 2 youtu.be tu gdymoxl0 tutorial sirih junjung 3 youtu.be wlz3ljju2o4 untuk tempahan sewaan hantaran facebook : ribbonpearlbyziera instagram : ribbonpearl by ziera. tepak sirih lamaran dan pernikahan. tutorial #sirehjunjung #gubahan. klik subscribe untuk simpan (future reference). tutorial sirih junjung 1 youtu.be aykvl0fsvew tutorial sirih junjung 3 youtu.be wlz3ljju2o4 sirih junjung 3 youtu.be wlz3ljju2o4 cara cara asas membuat hantaran sirih junjung sendiri yang ringkas dan jimat. saya menggunakan daun sirih mohon koreksi dari penonton sekalian jika ada yang salah ya, terutama bagi penonton yang berasal dari sungai rokan.

Related image with gubahan cara cara mengisi tepak sirih

Related image with gubahan cara cara mengisi tepak sirih